Jouw Hijaab o Moslima

Afdrukken
Gebruikerswaardering:  / 2
ZwakZeer goed 
Geschreven door Shaykh ‘Abdu ar-Razaaq bin ‘Abdil Muhsin al-‘Abbaad al-Badr

 

In de Naam van Allaah, de Barmhartige, de meest Genadevolle.Alle Lof zij Allaah met talrijke Lofprijzingen, goedheid en zegeningen daarin, zoals onze Heer daar van houdt en tevreden over is. Hij – de Verhevene – heeft voor ons de Religie vervolmaakt en heeft onze gemeenschap – de gemeenschap van de Islam - tot de beste gemeenschap gemaakt. Dus aan Hem – Tabaaraka wa Ta´aala - behoort alle Lof, vanaf het begin tot het einde en aan Hem is de dankbaarheid, zowel van buiten als van binnen, voor Zijn geweldige gunsten en bevoorrechtringen welke niet te tellen, noch te bevatten zijn. En vervolgens:

O studente van kennis!

Moge Allaah jouw leven sieren met kennis en imaan (geloof), jouw tijd met gehoorzaamheid en goedheid en jouw lichaam sieren met bedekking en bescheidenheid.

Dit is een advies dat ik naar jou richt, hopend van Allaah dat Hij het voor jou nuttig maakt, expliciet door dat jij je bevindt in een positie waarin jij een voorbeeld bent in het goede, standvastigheid, en gehoorzaamheid jegens Allaah.

Het advies rondom de Hijaab:

 

Bij het tussendoor spreken over de Hijaab, en over zijn vruchten ensporen, is een inleiding welke uiterst van belang is, vereist. En dat is dat wij dienen te beseffen - o edele – dat de Gunst van Allaah over ons middels deze Religie intens is en Zijn bevoorrechting over ons middels leiding naar Hem, groot is. Dit is de Religie die Hij voor Zijn dienaren prefereert en voor hen heeft vervolmaakt, en Hij – Jalla wa ´Alaa – accepteert van hen geen religie, buiten deze.

Allaah – de Verhevene – zegt:

﴿إِنَّ الدِّينَ عِنْدَ اللَّهِ الْإِسْلَامُ

Voorzeker, de (ware) Religie bij Allaah is de Islaam.
[Aal-´Imraan: 19]

En Hij – de Verhevene – zegt:

﴿وَمَنْ يَبْتَغِ غَيْرَ الْإِسْلَامِ دِينًا فَلَنْ يُقْبَلَ مِنْهُ وَهُوَ فِي الْآخِرَةِ مِنَ الْخَاسِرِين

En wie een andere religie zoekt dan de Islaam, het zal van hem niet worden aanvaard en hij zal in het Hiernamaals onder de verliezers zijn.
[Aal-´Imraan: 85]

En Hij – de Verhevene – zegt:

﴿الْيَوْمَ أَكْمَلْتُ لَكُمْ دِينَكُمْ وَأَتْمَمْتُ عَلَيْكُمْ نِعْمَتِي وَرَضِيتُ لَكُمُ الْإِسْلَامَ دِينًا

Vandaag heb Ik jullie Religie voor jullie vervolmaakt, Mijn gunst aan jullie voltooid en de Islaam voor jullie als Religie gekozen.
[Al-Maa-idah: 3]

Dat is de Religie waarmee Allaah de credo en gedragscode verbeterde, waarmee Hij het wereldse leven en het Hiernamaals verbeterde, en waarmee Hij het uiterlijke en innerlijke van een persoon versierde en hem verloste van hetgeen hij omarde en aan vastklampte, waarvan: de verdorvenheden van valsheid, de begeerlijkheid van het verachtelijke en de misstappen van ontsporing en dwaling. Het is de geweldige Religie en gezegende Religie, de ontplooier van goedheden, zegeningen, en nuttige vruchten die terugkeren naar de degene die eraan vastklampt, in zowel zijn wereldse leven als zijn Hiernamaals.

In deze gelegenheid is het noodzakelijk – o edele zuster – om een algemene greep van stelregels te noemen en voor te leggen, welke de bedenker ervan helpt bij het praktiseren van de richtlijnen van de Religie en diens geweldige raadgevingen, en bij het (ervan) aannemen met acceptatie, verruiming van de borst en tevredenheid. Ik zal wellicht attenderen op de belangrijkste stelregels en meest geweldige. En ik hoop bij Allaah dat Hij het voor ons allen nuttig maakt.

         De eerste

Het is aan jou om met zekerheid te weten, dat de beste regelgevingen, de sterkste, de meest complete en mooiste, de regelgevingen van de Heer der werelden zijn:

de Schepper van alle schepselen –  Tabaaraka wa Ta´aala.

﴿وَمَنْ أَحْسَنُ مِنَ اللَّهِ حُكْمًا لِقَوْمٍ يُوقِنُونَ

En wie is een betere rechter dan Allaah voor een volk dat zekerheid van geloof bezit?
[Al-Maa-idah: 50]

﴿ألَيْسَ اللَّهُ بِأَحْكَمِ الْحَاكِمِينَ

Is Allaah niet de Beste der rechters?
[At-Tien: 87]

﴿وَهُوَ خَيْرُ الْحَاكِمِينَ

En Hij is de beste der Rechters.
[Al-A´raaf: 87]

Dus als de moslim daar zeker over is, dan aarzelt hij niet in het accepteren van welke regelgeving dan ook, die hem nadert, tot hem komt en hem bereikt van datgene wat Allaah geoordeeld en bevolen heeft.

De tweede

Het is aan jou – o studente van kennis – om in te zien dat jouw geluk en eer volkomen verbonden is met deze Religie, met de gehoorzaamheid van de Heer der werelden en het navolgen van Zijn regelgevingen en wetgeving, en dat jouw overheersing en aandeel van het geluk strijkt, naar gelang jouw overheersing en aandeel in de gehoorzaamheid en navolging.

Allaah – subhaanahu wa Ta´aala – heeft gezegd:

﴿إِنْ تَجْتَنِبُوا كَبَائِرَ مَا تُنْهَوْنَ عَنْهُ نُكَفِّرْ عَنْكُمْ سَيِّئَاتِكُمْ وَنُدْخِلْكُمْ مُدْخَلًا كَرِيمًا

Als jullie de grote zondes die jullie verboden zijn vermijden, zullen Wij jullie (kleine) zondes uitwissen, en jullie een plaats van grote eer (i.e. het Paradijs) doen binnentreden.
[An-Nisaa: 31]

En Allaah – Ta´aala – zei:

﴿قَدْ أَفْلَحَ مَنْ زَكَّاهَا وَقَدْ خَابَ مَنْ دَسَّاهَا

Voorzeker, geslaagd is hij die haar (i.e. zijn ziel) zuivert. En voorzeker, verloren is hij die haar bederft.
[Ash-Shams: 9-10]

De verzen met deze betekenis zijn er in veelvoud.

         De derde

Het is aan jou om attent te zijn - moge Allaah je doen welslagen – (met betrekking tot het feit) dat de moslima in dit leven veel vijanden heeft, die zich inzetten om haar eer te laten vallen en haar af te houden van het pad van haar glorie, geluk en succes, en haar terecht te laten komen in de bron van het verachtelijke en de verderfenis. En zij brengen daar alles, tot zover zij in staat zijn, voor in werking en aan de frontlinies van hen is de Shaytaan, de vijand van Allaah, de vijand van de Religie, en de vijanden van Zijn gelovige dienaren.

Allaah  – subhaanahu wa Ta´aala – heeft gezegd:

﴿انَّ الشَّيْطَانَ لَكُمْ عَدُوٌّ فَاتَّخِذُوهُ عَدُوًّا إِنَّمَا يَدْعُو حِزْبَهُ لِيَكُونُوا مِنْ أَصْحَابِ السَّعِيرِ

Voorwaar, de Shaytaan is een vijand van jullie, behandelt hem daarom als vijand. Hij roept zijn volgelingen slechts opdat zij bewoners van het brandende Vuur mogen worden.
[Faatir: 6]

Het is dus verplicht om uiterst gewaarschuwd te zijn voor deze vijanden die als doel en grootste streven hebben, dat de vrouw zich losmaakt van haar gedragscode, religieuze etiketten en de oorzaken voor haar glorie en succes  in het wereldse en in het Hiernamaals.

De vierde:

Het is aan jou – o succesrijke – om te geloven met een hecht geloof, dat succes, verbetering, standvastigheid en het volbrengen van goedheid, zegeningen en eer, in de Handen van Allaah – Jalla wa ´Alaa – ligt. Hij is Degene in Wiens Handen de beheersing ligt van de dingen en die de autoriteit over de hemelen en de aarde heeft. Dus wie Allaah eervol  maakt, hij is de eervolle en wie Allaah onteert, hij is vernedert.

Allaah – subhaanahu wa Ta´aala –  heeft gezegd:

﴿وَمَنْ يُهِنِ اللَّهُ فَمَا لَهُ مِنْ مُكْرِمٍ إِنَّ اللَّهَ يَفْعَلُ مَا يَشَاءُ

En wie Allaah onteert, niemand kan hem (daarna) eren. Voorwaar, Allaah doet wat Hij wil.
[Al-Hajj: 18]

Daarom is het in deze positie aan jou om jouw band met Allaah te versterken en ten aller tijde, constant op Allaah – subhaanahu wa Ta´aala –   te steunen, en (Hem) succes, leiding en standvastigheid op de Religie vragend.

En van deze geweldige smeekbeden is:

اللَّهُمَّ أَصْلِحْ لِي دِينِي الَّذِي هُوَ عِصْمَةُ أَمْرِي ، وَأَصْلِحْ لِي دُنْيَايَ الَّتِي فِيهَا مَعَاشِي ، وَأَصْلِحْ لِي آخِرَتِي الَّتِي فِيهَا مَعَادِي ، وَاجْعَلْ الْحَيَاةَ زِيَادَةً لِي فِي كُلِّ خَيْرٍ وَاجْعَلْ الْمَوْتَ رَاحَةً لِي مِنْ كُلِّ شَرٍّ

"O Allah, verbeter voor mij mijn religie, welke de bescherming is van mijn zaken en verbeter voor mij mijn wereldse zaken, waarin mijn levensonderhoud zit; en verbeter voor mij mijn Hiernamaals, waarin zich mijn terugkeerplaats bevindt. Maak het leven een vermeerdering voor mij van al het goede en maak de dood een verlossing voor mij van al het kwade." 
[Moeslim: 4/2087]

De vijfde:

Jouw aandacht moet gevestigd zijn – o succesrijke –  op dat jij streeft met het verkrijgen van eer bij  Allaah, en dat jij slaagt met geluk door de tevredenheid van Allaah, (want) dit is de werkelijke eer en

Allaah – de Verhevene – heeft gezegd:

﴿إنَّ أَكْرَمَكُمْ عِنْدَ اللَّهِ أَتْقَاكُمْ

Voorwaar, de meest eervolle van jullie bij Allaah, is de (gelovige) met de meeste Taqwaa (Godsvrees).
[Al-Hujuraat: 13]

En in een authentieke overlevering, dat Abu Hurayrah – moge Allaah tevreden over hem zijn – zei: ‘’Er werd tegen de Profeet – salla Allaahu ´alayhi wa sallam – gezegd: ‘Wie zijn de meest eervolle mensen?’ Hij zei: ‘’De meest eervolle zijn degenen met de meeste Godsvrees.’’ Dus wie eer zoekt op een andere weg dan deze, hij versnelt zich slechts naar illusie en hij zet zich in op het pad van tegenslag, verlies en onheil.

De zesde:

Het is aan jou om te weten – o succesrijke – dat de regelgevingen van de Shar´ (Islamitische wetgeving) die te maken hebben met de vrouw, zijn standhouding is als de standhouding van alle regelgevingen van de Religie: uiterst wijsvol en uiterst nauwkeurig. Daarin bevindt zich geen tekortkoming, noch mankement en geen onrecht, noch een mislukking. Hoe kan het niet zo zijn, terwijl het de regelgevingen zijn van de Beste der rechters en een nederdaling van de Heer der werelden: De Wijze in Zijn Tadbeer (regeling van zaken), de Alziende over Zijn dienaren en de Alwetende over datgene waarin zich hun geluk, verbetering en succes in zowel het wereldse als het hiernamaals, bevindt? Vandaar dat het behoort tot de grootste overtreding en ergste vorm van zonde en vernedering dat  er iets gezegd over de regelgevingen van Allaah die te maken hebben met de vrouw of anderen, dat daarin zich onrecht, gebrekkigheid, tekortkoming of mankementen in bevindt. En wie dit zegt of iets daarvan; hij schat de juiste waarde van Allaah niet in en zij eren Hem  – subhaanahu wa Ta´aala – niet met de juiste eerbied.

Wij dienen Allaah (daarin) te vrezen en Zijn regelgevingen te eren  – subhaanahu wa Ta´aala.

﴿وَمَنْ يُعَظِّمْ شَعَائِرَ اللَّهِ فَإِنَّهَا مِنْ تَقْوَى الْقُلُوبِ

En wie de Heilige Tekenen van Allaah vereert, dan behoort dit waarlijk tot de Taqwaa (Godsvrees) van de harten.
[Al Hajj: 32]

Dit waren een aantal belangrijke grondbeginselen, hoogstaande stelregels en vaststaande fundamenten welke wij daadwerkelijk altijd dienen te benoemen, zodat onze harten verzachten, onze zielen tevreden raken en wij alle regelgevingen van Allaah accepteren met een verruimde borst en een tot rust gekomen ziel, en dat wij ons overgeven aan Zijn regelgevingen  - Jalla fi ‘Ulaah – welke reden zijn voor het geluk, verruiming van de borst en de weg naar succes in zowel het wereldse leven als het Hiernamaals.

Vervolgens – o succesrijke – de Religie, Islam, toen deze kwam met deze regelgevingen specifiek voor de vrouw, met (het bevel van) de Hijaab, bescheidenheid, het thuis blijven, de waarschuwing voor gemengdheid (tussen de man en vrouw) en andere (regelgevingen) waarvan nog een toelichting komt: het is daarmee gekomen ter bescherming van de vrouw, ter behoeding van haar en ter bewaking van haar eer en status, en om haar af te houden van het kwade en de verderfenis. En om zich middels deze regels te omheinen met het gewaad van reinheid en kuisheid, want de vrouw is op de weegschaal van de Islam een waardevolle parel en een edele diamant; het wordt beschermd tegen elke last en behoed tegen elke tegenslag.

Hoe geweldig zijn de regelgevingen van onze Religie en hoe aanzienlijk is haar status, hoe groot zijn haar zegeningen en hoe voortreffelijk zijn haar vruchten voor wie Allaah – subhaanahu wa Ta´aala – succes heeft geschonken om het in praktijk te brengen!

Maar wat betreft degene die zich afhoudt van de regels van de Religie en zijn wijze raadgevingen, vanuit zijn bewering dat het afhoudend is tegenover de (algemene) voordelen of dat het opgevolgd wordt – wij zoeken toevlucht bij Allaah – door nadelen en schade of dat het inbreuk maakt op de vrouw, of, of, en ga zo maar door met hetgeen gezegd wordt.  Dit alles valt onder verschrikkelijke aantasting en praten over Allaah en Zijn Woorden en over Zijn Openbaring en Zijn Regelgevingen, zonder kennis. En wat behoort tot de verschrikkelijkste muharramaat (verboden zaken) en grootste zonden, is het praten over Allaah – subhaanahu wa Ta´aala –  zonder kennis.

Hij – de Verhevene – zegt:

﴿وَأَنْ تَقُولُوا عَلَى اللَّهِ مَا لَا تَعْلَمُونَ

En dat jullie datgene zeggen over Allaah, waarover jullie geen kennis hebben.
[Al-A´raaf: 33]

O edele, eminente, succesvolle zuster, wanneer je een vers uit het Boek van Allaah leest en een overlevering van de Boodschapper van Allaah – salla Allaahu ´alayhi wa sallam –  die een raadgeving bevat, specifiek voor de vrouw, luister dan naar het vers met overpeinzing, een gerust gevoel, overgave en een verruimde borst. Want de Woorden die je hoort, dat zijn de Woorden van Degene die jou geschapen heeft, jou heeft laten bestaan en jou bevoordeelt heeft met gehoor, zicht, zintuigen, kracht en gunsten. Het verschil tussen Zijn Woorden en woorden van Zijn schepping, is als het verschil tussen Hem en Zijn schepping – subhaanahu wa Ta´aala. Dus wees gewaarschuwd en nogmaals wees gewaarschuwd, dat er in jouw borst, vervreemding, uitwijking of krapheid bestaat voor de regelgevingen van de Heer der werelden. En zo ook van de authentieke, bevestigde overleveringen van de Boodschapper van Allaah – salla Allaahu ´alayhi wa sallam.

Allaah – de Verhevene – heeft gezegd:

﴿فَلَا وَرَبِّكَ لَا يُؤْمِنُونَ حَتَّى يُحَكِّمُوكَ فِيمَا شَجَرَ بَيْنَهُمْ ثُمَّ لَا يَجِدُوا فِي أَنْفُسِهِمْ حَرَجًا مِمَّا قَضَيْتَ وَيُسَلِّمُوا تَسْلِيمًا

Maar neen, bij jouw Heer, zij zullen geen gelovigen zijn, voordat zij jou (O Mohammed) tot rechter maken over al hun geschillen en daarna in zichzelf geen weerstand vinden aangaande hetgeen jij oordeelt en zij zich geheel en al onderwerpen.
[An-Nisaa: 65]

Het handelingen naar zijn overleveringen is het handelen naar de Qur-aan, want Allaah  – Jalla wa ´Alaa – zei:

﴿وَمَا آتَاكُمُ الرَّسُولُ فَخُذُوهُ وَمَا نَهَاكُمْ عَنْهُ فَانْتَهُوا

En wat de Boodschapper jullie geeft, neemt het en wat hij jullie verbiedt, onthoudt jullie daarvan.
[Al-Hashr: 7]

Vandaar dat het overgeleverd is van ibn ´Abbaas – moge Allaah tevreden over hem zijn – dat een vrouw hem vroeg over het epileren van de wenkbrauwen, en hij verduidelijkte voor haar de regelgeving ervan, waarna hij tegen haar zei: ‘’Als jij het Boek van Allaah had gelezen, dan had je het (i.e. de regelgeving) gevonden.’’ Waarop zij zei: ‘’Ik heb al hetgeen wat zich tussen de twee kaften bevindt gelezen, maar ik heb niets gevonden.’’

Daarna reciteerde hij de Woorden van Allaah (interpretatie van de betekenis):

En wat de boodschapper u ook moge geven, neemt het en wat Hij u ook verbiedt, onthoudt u daarvan
[Al-Hashr: 7]

En hierop vertelde hij over de overlevering van de Profeet – salla Allaahu ´alayhi wa sallam – aangaande de vervloeking op degenen die hun wenkbrauwen epileren.

Dus het handelen naar de overleveringen die bevestigd zijn van de Profeet – salla Allaahu ´alayhi wa sallam – is het handelen naar de Qur-aan, want de Qur-aan beviel ons met het nemen van hetgeen overgeleverd is van onze edele Profeet – salla Allaahu ´alayhi wa sallam.

En Allaah – de Verhevene – zei tegen de moeders der gelovigen:

﴿وَاذْكُرْنَ مَا يُتْلَى فِي بُيُوتِكُنَّ مِنْ آيَاتِ اللَّهِ وَالْحِكْمَةِ

En gedenkt hetgeen dat wordt gereciteerd in jullie huizen van de Verzen van Allaah en al-Hikmah.
[Al-Ahzaab: 34]

Al-Hikmah (de wijsheid) is de Soennah en hetgeen overgeleverd is van de edele Profeet – salla Allaahu ´alayhi wa sallam.

O edele, eminente zuster, jouw geluk is verbonden met deze Religie en met het praktiseren van zijn wijze raadgevingen, zijn edele etiketten en zijn deugdelijke leiding welke de eer van de vrouw is en haar succes.  Indien jij zoekt naar mooiheid, sierlijkheid en een mooi uiterlijk,

weet dan dat Allaah – subhaanahu wa Ta´aala –  zegt:

﴿وَلِبَاسُ التَّقْوَى ذَلِكَ خَيْرٌ

En de kleding van Taqwaa (Godsvrees), dat is beter.
[Al-A´raaf: 26]

En Hij – Jalla wa ´Alaa – zegt:

﴿وَلَكِنَّ اللَّهَ حَبَّبَ إِلَيْكُمُ الْإِيمَانَ وَزَيَّنَهُ فِي قُلُوبِكُمْ

Maar Allaah heeft in jullie harten het geloof dierbaar en schoon gemaakt.
[Al-Hujuraat: 6]

En in een overgeleverde smeekbede staat:

للَّهُمَّ زَيِّنَّا بِزِينَةِ الْإِيمَانِ

‘’O Allaah, sier ons met de versiering van al-imaan (geloof)’’

Dus imaan (geloof), taqwaa (Godsvrucht, Godsvrees), en het navolgen van de Wetgeving van Allaah – subhaanahu wa Ta´aala –  en Zijn regelgevingen en Zijn raadgevingen, dat is de werkelijke versiering, de werkelijke mooiheid en het werkelijke geluk; dat is het succes van een persoon in zijn wereldse en zijn Hiernamaals.

O edele, dit is een verwijzing van een aantal raadgevingen die specifiek (gelden) voor de vrouw welke voorkomen in het Boek van Allaah en de Sunnah van Zijn Profeet – salla Allaahu ´alayhi wa sallam:

De Islam is gekomen met de Hijaab, en de Hijaab is een bedekking voor de vrouw en bescherming voor haar. Dat door haar gehele lichaam en heel haar versiering te bedekken voor de vreemde mannen.

Lees hiervoor de Woorden van Allaah – de Verhevene:

﴿يَاأَيُّهَا النَّبِيُّ قُلْ لِأَزْوَاجِكَ وَبَنَاتِكَ وَنِسَاءِ الْمُؤْمِنِينَ يُدْنِينَ عَلَيْهِنَّ مِنْ جَلَابِيبِهِنَّ ذَلِكَ أَدْنَى أَنْ يُعْرَفْنَ فَلَا يُؤْذَيْنَ وَكَانَ اللَّهُ غَفُورًا رَحِيمًا

O Profeet! Zeg aan uw vrouwen en uw dochters en de vrouwen der gelovigen dat zij een gedeelte van hun omslagdoeken over hun (hoofd) laten hangen. Dit is beter, opdat zij mogen worden onderscheiden en niet lastig worden gevallen. En Allaah is Vergevensgezind, Genadevol.
[Al-Ahzaab: 59]

En Allaah – de Verhevene – zei:

﴿وَإِذَا سَأَلْتُمُوهُنَّ مَتَاعًا فَاسْأَلُوهُنَّ مِنْ وَرَاءِ حِجَابٍ ذَلِكُمْ أَطْهَرُ لِقُلُوبِكُمْ وَقُلُوبِهِنَّ وَمَا كَانَ لَكُمْ أَنْ تُؤْذُوا رَسُولَ اللَّهِ وَلَا أَنْ تَنْكِحُوا أَزْوَاجَهُ مِنْ بَعْدِهِ أَبَدًا إِنَّ ذَلِكُمْ كَانَ عِنْدَ اللَّهِ عَظِيمًا

 En als gij hen (de vrouwen van de Profeet) om iets vraagt, vraagt het dan van achter een afscheiding. Dat is reiner voor jullie harten en hun hart. En het past jullie niet dat jullie de Boodschapper van Allaah lastig vallen, noch dat jullie ooit zijn vrouwen na hem zult huwen. Voorwaar, dat is bij Allaah een grote (zonde).
[Al-Ahzaab: 54]

En tot de regels behoort dat zij niet haar huis verlaat, behalve voor een benodigdheid wat haar noodzaakt om naar buiten te gaan.

Allaah – de Verhevene – zei:

﴿وَقَرْنَ فِي بُيُوتِكُنَّ وَلَا تَبَرَّجْنَ تَبَرُّجَ الْجَاهِلِيَّةِ الْأُولَى

Blijft in uw huizen en stelt uw schoonheid niet ten toon zoals in de vroegere dagen van onwetendheid.
[Al-Ahzaab: 33]

En in een andere versie:

﴿وَقِرْنَ فِي بُيُوتِكُنَّ

‘’En bedaart in jullie huizen…’’

Het eerste stampt af van al-qaraar (het blijven) en het tweede stamt af van al-waqaar (de bedaardheid, waardigheid), dus uit de twee versies wordt gehaald dat de waardigheid van de vrouw zich bevindt in haar verblijf in haar huis.  In tegenstelling tot als de vrouw verstrooid buiten is, daarin bevindt zich een groot gevaar voor haar waardigheid. Het is overgekomen van een overlevering die verzameld is door at-Tirmidhi in zijn ‘Jaami’ dat de Profeet – salla Allaahu ´alayhi wa sallam – zei: ‘’De vrouw is ´awrah (i.e.hetgeen niet gezien mag worden van de vrouw door een voor haar vreemde man, uitgezonderd hiervan is iemand die van haar directe familie is zoals haar vader, moeder, broer, zoon of haar echtgenoot) , dus als zij het huis verlaat dan zal de Shaytaan haar mooier maken.´´ Oftewel: hij maakt haar als lokaas voor hem, (waardoor) hij via haar baatil (valsheden, boosaardigheden) en fitnah (rampspoeden, calamiteiten) promoot, en kwaad en verderfenis verspreidt.

Zo ook behoort tot de raadgevingen in deze kwestie dat de vrouw niet verleidelijk praat als zij met iemand spreekt voor een benodigdheid.

Allaah heeft gezegd:

﴿فَلَا تَخْضَعْنَ بِالْقَوْلِ فَيَطْمَعَ الَّذِي فِي قَلْبِهِ مَرَضٌ وَقُلْنَ قَوْلًا مَعْرُوفًا

Spreekt niet op een verleidelijke manier, anders zal hij in wiens hart ziekte is, begeerten koesteren; maar spreekt op een eervolle manier.
[Al-Ahzaab: 32]

Zo ook behoort tot de regels dat zij niet in afzondering zit met een man die vreemd is voor haar. In de twee Sahieh boeken (Boechaari en Muslim) is overgeleverd via ibn ´Abbaas van de Profeet – salla Allaahu ´alayhi wa sallam – dat hij zei: ”De man mag zich niet afzonderen met een vrouw, behalve met haar mahram ( i.e.mannelijke verwante waarmee het niet toegestaan is om te trouwen).” Dus het rijden met een vreemde bestuurder in haar eentje en zich laten vervoeren samen hem, dit valt onder deze overlevering.

Zo ook wat behoort tot de regels, is dat ze op haar hoede is van het mengen met mannen en als de Profeet salla Allaahu ´alayhi wa sallam – over de meest eerbare en meeste geliefde plek (bij Allaah), de moskeeën, zei: ‘’De beste rij van de vrouwen is de laatste en de meest kwade is de eerste’’, hoe zal het dan zijn buiten de moskee? En het mengen (van vrouwen met mannen en andersom) bevat grote schades en verschillende gevaren, welke verduidelijkt zijn door de mensen van kennis.

Zo ook wat behoort tot de regels, is dat de vrouw niet reist, behalve met haar mahram. In Sahieh Moeslim via Abu Hurayrah van de Profeet – salla Allaahu ´alayhi wa sallam –  dat hij zei:

‘’Het is niet toegestaan voor de vrouw om te reizen, behalve als haar mahram met haar is.’’

Zo ook dient zij niets van parfum aan te brengen op haar kleding als zij naar buiten gaat. In Sahieh Moeslim staat overgeleverd dat de Profeet  – salla Allaahu ´alayhi wa sallam – zei:

“Als één van jullie ( o vrouwen) naar de moskee gaat, raak dan geen parfum aan.”

En Imaam Ahmad leverde over van de Profeet  – salla Allaahu ´alayhi wa sallam – dat hij zei:

’Elke vrouw die wat parfumeert en vervolgens (een groep) mensen passeert om haar geur te doen ruiken, is een zaaniyah (ontuchtpleegster) en elk oog pleegt (hiermee) ontucht.’’

Zo behoort het ook tot de regels – o succesrijke – dat zij niet probeert om de ogen van de vreemde mannen op zich te krijgen, door gelijk welk middel of manier dan ook. En wat dat onder andere toejuicht, zijn:

de Woorden van Allaah – de Verhevene:

﴿وَلَا يَضْرِبْنَ بِأَرْجُلِهِنَّ لِيُعْلَمَ مَا يُخْفِينَ مِنْ زِينَتِهِنَّ

En laat hen niet met hun voeten slaan, opdat hetgeen zij van hun schoonheid bedekken openbaar moge worden.
[An-Noor: 31]

En wat ook behoort tot de regels, is dat zij haar ogen neerslaat van het kijken naar de vreemde mannen.

Allaah – de Verhevene – zei:

﴿وَقُلْ لِلْمُؤْمِنَاتِ يَغْضُضْنَ مِنْ أَبْصَارِهِنَّ وَيَحْفَظْنَ فُرُوجَهُنَّ

En zeg tot de gelovige vrouwen dat zij ook hun ogen neergeslagen houden en hun passies beheersen.
[An-Noor: 31]

Zo ook – o succesrijke – is het aan haar om zorgvuldig te zijn met het gehoorzamen en het [alleen] aanbidden van haar Heer,

en Allaah – de Verhevene - heeft gezegd:

﴿وَأَقِمْنَ الصَّلَاةَ وَآتِينَ الزَّكَاةَ وَأَطِعْنَ اللَّهَ وَرَسُولَهُ إِنَّمَا يُرِيدُ اللَّهُ لِيُذْهِبَ عَنْكُمُ الرِّجْسَ أَهْلَ الْبَيْتِ وَيُطَهِّرَكُمْ تَطْهِيرًا

Leeft het gebed na, en betaalt de Zakaat en gehoorzaamt Allaah en Zijn Boodschapper. O huisgenoten, Allaah wenst alleen ar-Rijs (slechte daden en zondes) van u te verwijderen, en u schoon en zuiver te maken.
[Al-Ahzaab: 33]

O edele zuster, al deze regels en andere dan deze, die voorkomen in het Boek en de Soennah – specifiek voor de vrouw – worden in werkelijkheid gezien als een veiligheidsklep voor haar, ter bescherming van haar eerbaarheid, goedheid en haar edelheid. Daarom is het aan jou om te weten dat de gunst van Allaah over de moslimvrouw aanzienlijk is en Zijn bevoorrechting voor haar groot is, op een manier dat Hij haar heeft voorzien in deze zuivere Religie middels Zijn aanzienlijke raadgevingen en Zijn nauwkeurige leiding, (welke) de aanleidingen zijn voor haar geluk, bescherming van haar eminentie, beveiliging van haar kuisheid, bewaring van haar edelheid en de nadeligheden en kwaadheden van haar af dwingt. Zodat zij blijft (met) een zuivere ziel,  reine gedragscode, terughoudend, beschermend van niet-verborgenheid en schaamteloosheid, en behoedend voor de aanleidingen voor afwijking, ontsporing en verderfenis.

O succesrijke, de Islam heeft de moslimvrouw geëerd met een hoogstaande verering, heeft haar beschermt met de beste bescherming,  en heeft haar voorzien van een edele levenswijze, waarvan de symbolen bedekking en kuisheid zijn en (waarvan) de zegepraal reinheid en zuiverheid is, en de vlag het in omloop brengen van manieren en standvastig maken van de gedragscode is, en het doel het beschermen van de eer en het bewaken van de goedheid is. En de moslimvrouw blijft eervol, van hoogstaande waarde en beschermend in de gedragscode, zolang zij vastklampt aan haar Religie, onderhoudend is over de Bevelen van haar Heer, gehoorzamend is tegenover haar Profeet – salla Allaahu ´alayhi wa sallam, haar gezicht onderwerpt voor  Allaah, en  toegewijd is aan Zijn wetgeving in alle gerustheid, vertrouwen en vredigheid. Ze verkrijgt (hiermee) het geluk en de rust  in het wereldse leven en het Hiernamaals. En ze verkrijgt een geweldige beloning en een omvangrijke vergoeding, op de Dag van de ontmoeting met Allaah – Tabaaraka wa Ta´aala.

Overpeins – dat Allaah zorgzaam over je mag zijn – deze geweldige overlevering die ibn Habbaan overleverde in zijn ‘Sahieh’ afkomstig van Abu Hurayrah, dat de Profeet – salla Allaahu ´alayhi wa sallam – zei:

“Als een vrouw haar vijf (dagelijkse gebeden) verricht, haar maand (Ramadaan) vast, over haar kuisheid waakt en haar man gehoorzaamt; dan gaat ze binnen door welke Poort van het Paradijs zij ook maar wenst.’’

En Imaam Ahmad leverde over van ´Abdur-Rahmaan ibn ´Awf –moge Allaah tevreden zijn over hem-  dat de Profeet – salla Allaahu ´alayhi wa sallam – zei:

“Als een vrouw haar vijf (dagelijkse gebeden) verricht, haar maand (Ramadaan) vast, over haar kuisheid waakt en haar man gehoorzaamt, dan zal er tegen haar worden gezegd: ‘Treed binnen door welke Poort van het Paradijs jij wenst.’’’

Felicitaties voor wie Allaah haar succes heeft gegeven en vereerd om deze geweldige raadgevingen in praktijk brengen; felicitaties aan haar voor deze edele toezegging! Dit is een geweldige deugd, als zij haar leven leeft in navolging van deze eervolle raadgevingen en niet omkijkend naar de nalatigheid van de mensen vanonder de uitnodigers naar fitnah (rampspoeden, calamiteiten) en verderfelijkheid.

Allaah – de Verhevene – heeft gezegd:

﴿وَاللَّهُ يُرِيدُ أَنْ يَتُوبَ عَلَيْكُمْ وَيُرِيدُ الَّذِينَ يَتَّبِعُونَ الشَّهَوَاتِ أَنْ تَمِيلُوا مَيْلًا عَظِيمًا

En Allaah wenst jullie berouw te aanvaarden, maar zij die hun begeerten volgen, wensen dat jullie ver afwenden (van het Rechte Pad). 
[An-Nisaa: 27]

Het is aan jou om te weten dat de moslimvrouw in deze tijd blootgesteld wordt aan hevige aanvallen, vijandige complotten, en overschrijdende plannen wat  als doelstelling heeft om haar kuisheid omver te werpen, haar eer te overschrijden, haar edelheid in duigen laten gaan, haar deugdzaamheid op te heffen, haar los te maken van haar Religie en geloof, en haar te mengelen op de koers van de overtrederaars en zondaren. En dat via vernielende tv-programma’s en verdervende, onteerde tijdschriften, en het haar bezig laten houden met kledij die (de vrouw) noch bekleedt, noch naakt houdt; en haar hart ophitsen naar liefde voor niet-moslima’s van degenen die op aarde wandelen zonder geloof wat afschermt (tegen de het kwade), zonder gedragscode wat afhoudt of manieren die (het slechte) tegenhoudt. Om haar  (vervolgens) van daarachter te slepen naar het afstandelijk zijn tegenover de Shari´ah,  naar de schandaligheden van het verachtelijke en afstand te kweken van de bronnen van kuisheid en deugdzaamheid. Moge Allaah het voor hen niet mogelijk maken in hetgeen zij willen!

Ik vraag Allaah – de Vrijgevige – om jou succes te schenken voor Zijn Leiding, om jou te helpen in het Hem gehoorzamen, om jou standvastig te maken op de Waarheid en Leiding, en om jou te beschermen tegen rampspoeden – het openlijke daarvan en het verborgene – en om over jou de Religie, veiligheid en geloof te beschermen, om jou succes te geven voor al het goede, om jou naar Hem te leiden op het Rechte Pad en om jou met geen oogwenk geheel aan jezelf over te laten. Voorwaar, Hij Tabaaraka wa Ta´aala – is Horend over de smeekbeden, Hij is Degene waarop gehoopt wordt en Hij is Voldoende en de beste Beschermer. En Allaah - de Verhevene – weet het beste.

De lofprijzingen van Allaah, en de vredesgroet, zegeningen, en begunstigingen zij met Zijn dienaar en Boodschapper, onze Profeet Mohammed, en zij met zijn familie en metgezellen.

Bron: een uitgetypte lezing van de Shaykh, genaamd ‘’Hijaabuki ayyatuha al moeslimah’’ , te vinden op: www.al-badr.net

Aboe Haatim ar-Raazie (d. 277NH) heeft gezegd: “Onze Madhab en gekozen weg is het volgen van de Boodschapper van Allaah (salallaahoe `alayhie was sallem) en de taabie`ien en het vasthouden aan de madhab van ahloel-athaar, zoals Abie `Abdoellaah Ahmed ibn Hanbal.” [Sharh Oesoel L`Itiqaad Ahloes-Soennah wal Djamaa`ah (1/79) van al-Laalikaa`ie]
Shaychoel-Islaam ibn Taymiyyay (d. 728NH) heeft gezegd: “Dus degene die spreekt met het Boek, de Soennah en Idjma` (consensus), hij zal van Ahloes-Soennah wal-Djamaa`ah zijn.” [al-Fataawa 3/376]

hoofdbanner

Tuesday the 25th. Welkom bij albaseerah.be